January 18, 2021

Tindakan mengadakan PRU mengejut adalah tidak bertanggung jawab – ABIM

20 Oktober 2020 – Berhubung dengan satu kenyataan yang dikeluarkan oleh Menteri Wilayah Persekutuan Tan Sri Annuar Musa dalam laporan media yang mencadangkan Pilihan Raya Umum secara mengejut (snap election) sebagai jalan untuk keluar dari kemelut politik yang melanda, Angkatan Belia Islam Malaysia (ABIM) menegaskan bahawa dalam situasi rakyat bersama pejuang Barisan Hadapan yang kini bersusah payah memerangi penularan wabak Covid-19 adalah suatu yang tidak bertanggungjawab untuk melaksanakan cadangan tersebut.

Menurut Presiden ABIM Muhammad Faisal Abdul Aziz, situasi peningkatan mendadak jumlah kes serta kluster baharu ekoran dari Pilihan Raya Negeri (PRN) Sabah baru-baru ini sudah cukup menggambarkan bagaimana kesan buruk yang menimpa rakyat yang menyebabkan berlakunya sentimen kebencian rakyat terhadap pemimpin politik.

“Pada 18 hari dalam bulan Oktober sahaja, peningkatan hampir 50% kes Covid-19 baharu dan mencecah melebihi 20 ribu orang terjangkit. Maka, situasi yang lebih buruk akan berlaku jika Pilihan Raya Umum diadakan di seluruh negara.

ABIM memuji sikap berlapang dada pemimpin politik yang enggan meletakkan calon dalam Pilihan Raya Kecil (PRK) P185 Parlimen Batu Sapi sebagai jalan untuk memberikan calon parti penyandang memenangi kerusi tersebut tanpa bertanding.” ujar Faisal melalui satu kenyataan media yang diedarkan hari ini.

Sambil menyifatkan ia merupakan satu sikap baik dan bertanggungjawab sebagai menyedari kesan besar yang akan berlaku kepada rakyat jika pilihan raya diadakan, Faisal menegaskan bahawa rasa kebertanggungjawapan ini harus diteruskan secara konsisten dengan memastikan tidak ada sebarang Pilihan Raya mengejut diadakan agar keselamatan dan kebajikan rakyat akan sentiasa dipertahankan.

“Sepatutnya mana-mana pihak yang menginginkan pilihan raya mengejut ini mengotakan janji mengutamakan rakyat serta tidak menjadikan rakyat sebagai mangsa akibat dari kegagalan mereka menguruskan urusan politik dengan baik.” ujar Faisal.