January 18, 2021

Kumpulan alumni UiTM dari DAP desak Kerajaan tidak kompromi kualiti pendidikan UiTM

24 November 2020 – Seramai 12 orang alumni UiTM dari parti DAP mengecam tindakan kerajaan Perikatan Nasional yang telah membuat keputusan untuk memotong jumlah dana yang disalurkan kepada UiTM.

Menurut kenyataan bersama yang diedarkan semalam, kumpulan tersebut merujuk kepada laporan portal The Malaysian Reserve pada 24 November 2020 (Rujukan:https://themalaysianreserve.com/2020/11/24/uitm-re-assesses-600-part-time-lecturers-after-funding-cut/) yang menyatakan Universiti Teknologi MARA (UiTM) berkemungkinan besar akan menamatkan khidmat dan program pensyarah sementara dan mengubah suai pelan strategik institusi itu selepas mengalami pemotongan dana dari kerajaan Perikatan Nasional seperti yang diumumkan di dalam Belanjawan 2021 baru-baru ini.

“Hal ini akan memberi impak kepada 600 orang pensyarah yang berkhidmat secara separuh masa di institusi tersebut dan memberikan kesan kepada sejumlah besar pelajar di UiTM.

Kami mengecam tindakan kerajaan Perikatan Nasional yang telah membuat keputusan untuk memotong jumlah dana yang disalurkan kepada UiTM. Pengurangan dana sebanyak RM 129 juta, iaitu daripada RM 1.86 billion seperti yang dibentangkan di dalam Belanjawan 2020 oleh kerajaan Pakatan Harapan kepada RM 1.73 billion oleh kerajaan Perikatan Nasional adalah tidak wajar.

UiTM adalah satu-satunya pusat pengajian tinggi awam yang mempunyai kampus cawangan terbanyak iaitu 35 cawangan kampus di seluruh negara serta mempunyai seramai 153,861 orang pelajar sepenuh masa; 160,131 orang pelajar separuh masa dan 288 orang pelajar luar negara.” tegas mereka.

Tambah mereka, UiTM mempunyai sebanyak 17,706 orang kakitangan yang berkhidmat di seluruh kampus UiTM. Lalu pengurangan dana ini bukan sahaja akan memberi kesan kepada operasi UiTM bahkan akan memberi kesan kepada pembelajaran para pelajar ini.

“Kami berharap agar pelajaran dan masa depan anak bangsa ini tidak diperjudikan oleh Kerajaan Perikatan Nasional hanya kerana ingin mencapai cita-cita politik dengan menyalurkan dana yang sepatutnya diberikan kepada UiTM kepada perkara yang tidak penting seperti penubuhan JASA, perbelanjaan tugas-tugas khas di Jabatan Perdana Menteri dan pelbagai lagi perbelanjaan yang meragukan yang telah dibentangkan di dalam Belanjawan 2021.

600 orang pensyarah yang bakal terjejas ini, walaupun hanya berkhidmat separuh masa, namun mereka menpunyai kepakaran dan pengalaman dalam bidang masing-masing yang boleh memberikan manfaat kepada para pelajar UiTM dalam pengajian mereka. Seharusnya tiada kompromi dalam hal berkaitan dengan pendidikan anak bangsa terutamanya di UiTM.” kata kumpulan itu.